Parodontitis

Wanneer je mondhygiëne onvoldoende is en tandplak en tandsteen te lang op de tanden en kiezen aanwezig is, kan dit zich ophopen onder het tandvlees (in de pockets) en kan er tandvlees ontsteking ontstaan. In tandplak zitten bacteriën die allerlei (gif)stoffen vormen die er voor zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken. Parodontitis is een uitgebreide tandvlees ontsteking met botafbraak.

Eenmaal afgebroken kaakbot is niet meer te herstellen. Tanden en kiezen staan in het kaakbot, indien er teveel kaakbot verloren gaat kan dit leiden tot verlies van tanden en kiezen. Een tijdige behandeling door een mondhygiënist is daarom noodzakelijk.
- Naast de aanwezigheid van teveel bacteriën, spelen erfelijkheid en roken een belangrijke rol bij het ontstaan van parodontitis. Rokers hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van parodontitis.
- Niet bij iedereen is parodontitis even goed zichtbaar en kan daarom lang onopgemerkt blijven. Het gevaar daarvan is dat de ontsteking pas ontdekt wordt in een laat stadium. Laat een mondhygiënist uw gebit daarom regelmatig controleren en reinigen.

Peri-implantitis

Parodontitis kan ook ontstaan rondom een implantaat. Dit heet peri-implantitis. Een implantaat is immers een ''kunstwortel''. Ook rondom een implantaat kan dus ontsteking ontstaan en kaakbot afbreken. 

 

meer informatie over de behandeling
Een verwijzing van uw tandarts is niet nodig. U kunt op eigen initiatief een afspraak maken!