''Gezond tandvlees bloedt niet''

Wanneer je tandvlees er gezwollen en rood uitziet en begint te bloeden bij het poetsen, tussen de tanden en kiezen reinigen of tijdens het eten, is het ontstoken.

Tandvlees ontsteking wordt voornamelijk veroorzaakt door de langdurige aanwezigheid van tandplak en tandsteen. Indien de mondhygiëne niet optimaal is, kan tandvleesontsteking ontstaan. De eerste tekenen van tandvlees ontsteking zijn: bloedend, rood e/of gezwollen tandvlees of een slechte adem. Dit kan zonder pijn gepaard gaan. Laat dit tijdig behandelen, anders sluimert de tandvleesontsteking onbewust naar de onderliggende weefsels met als botafbraak en vroegtijdig verlies van tanden en kiezen als gevolg. Voorkomen is beter dan genezen, bezoek daarom twee keer per jaar een mondhygiënist.

Rokers hebben een verhoogd risico op het krijgen van tandvlees ontsteking doordat witte bloedcellen door roken een vertraagde werking hebben. Doordat bloedvaten door het roken vernauwd zijn, kan het symptoom bloeding de ontsteking maskeren. U zult dan nergens last van hebben. Terwijl er wel ontsteking met botafbraak aanwezig kan zijn. Laat daarom uw tandvlees regelmatig beoordelen door een mondhygiënist.

Afspraak maken
Een verwijzing van uw tandarts is niet nodig. U kunt op eigen initiatief een afspraak maken!